OhmygojesShop

OhmygojesShop
Let's Go Shopping at OhmygojesShop!

Saturday, 21 April 2012

Betul Betul Unik - Melawat Muzium Tram Di Porto (26 Gambar)

Klasik!

Petang ni penulis nak ajak pembaca sekalian bersantai sambil melawat muzium tram yang terletak di Portugal ni. Seperti yang korang dapat lihat, kesemua tram yang dipamerkan di sini masih dalam keadaan baik, malah ada diantaranya masih boleh berfungsi.

Pada abad ke-19, pengangkutan awam di Porto dipelopori oleh tram yang menggunakan kuda seperti di atas.












Tram ini muncul pada 1832 dan nama jolokannya ialah "American".

Tram ini mempunyai 2 enjin dengan 55 hp dan boleh memuatkan 36 orang penumpang.


Tirai khas dipasang untuk melindungi penumpang daripada terik matahari dan hujan.



Tram No500 dicipta pada 1951 dan ia mempunyai beberapa ciri moden seperti pintu dan loceng berkuasa elektrik serta tempat duduk untuk pemandu.




Ia turut digunakan untuk mengangkut barangan, bahan mentah dan arang batu.

Kereta buatan Jerman yang digunakan semasa kerja-kerja pembaikan tram dan landasannya.



Sumber: zyalt & Wonder a Day
Suka dengan artikel ini? Klik butang LIKE untuk share dengan rakan² anda d^_^b

2 Tindak Balas:

Sis AI said...

Pergh.. Lawa gila.. Ahhh, nk jgk jalan2 kat muzium istana Ngara kita.. Mcm mana agknya rupanya.. Haha! Just trfkir bila tgk muzium ni..

Linda Wahed said...

Kuda real ke kuda replika tu??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...