OhmygojesShop

OhmygojesShop
Let's Go Shopping at OhmygojesShop!

Friday, 9 November 2012

Maksud Sebenar P.S.

Nota kaki?

Korang mesti pernah tengok perkataan P.S. ditulis dalam surat, blog atau medium yang seangkatan dengannya.


Mungkin jugak korang sendiri pun pernah guna term P.S. ni. Biasanya ia digunakan di hujung entri atau mesej. Tapi korang tahu tak P.S. tu singkatan untuk apa?

Secara jujurnya, sebelum ni penulis pun tak pernah tahu 2 huruf tu stand untuk apa. Main guna jer...hehehe. So, penulis try la search P.S. kat dalam Yahoo. Macam² gak yang keluar, rambang pulak mata penulis menengoknya...

Then penulis cuba pulak taip kat column research dalam Microsoft Word... Jumpa! Antara perkataan yang keluar ialah postscript, addendum, afterthought, addition, stop press & coda.

Kesimpulannya P.S. adalah singkatan daripada perkataan yang pertama tu, postscript yang berasal daripada bahasa Latin, post scriptum. Lagipun menurut Kamus Dewan, postscript bermaksud tambahan kata² pada akhir surat @ susulan.

Fuh, akhirnya penuh la ilmu di dada penulis tentang P.S. ni...

Sumber: light|shadow
Suka dengan artikel ini? Klik butang LIKE untuk share dengan rakan² anda d^_^b

4 Tindak Balas:

cik golek said...

sangat2 berguna ;)

comfast wifi said...

bukan PS tu Personal Suggestion ?

Nur Irdina said...

Terima kasih ! Memang berguna sangat-sangat :D

Anonymous said...

A new thing that I've Learnt this night .. Thanks dude ! :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...